ATATÜRK VE TÜRK MİLLİYETÇİLERİ DOSYASI : Saray Soytarılığın dan Atatürk’ün Sofrasına Kurtuluş Savaşı Kahramanı Ali Şamil

Saray Soytarılığından Atatürk’ün Sofrasına Kurtuluş Savaşı Kahramanı Ali Şamil

"Cumhuriyet bilakis kimsesizlerin kimsesidir "M.Kemal Atatürk

Ali Şamil, Osmanlı’da saray soytarılığından nasıl Cumhuriyet bireyi oldu?

Kurtuluş Savaşı’na katılan her kahramanının kendine özgü bir hikayesi vardır. Ancak Ali Şamil (Güler) ’in öyküsü, kuşkusuz en ilginçlerinden biridir.

Birinci Dünya Savaşı’nın ilk yılları… Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili Enver Paşa, Doğu Cephesi’ni teftişe gittiğinde, kendisine boyu sadece 110 cm olan Ahlatlı bir genç “hediye” edilir.

Ali Şamil’in görevi sarayda Enver Paşa ile eşi Naciye Sultan’ı eğlendirmektir. Ama Birinci Dünya Savaşı’nda işler ters gidince, Enver Paşa aniden İstanbul’dan ayrılır. Efendisiz kalan Ali Şamil, bu kez Padişah Vahdettin’in kızı Ulviye Sultan’ın sarayına alınır. Sarayda ilginç elbiselerle ortalıkta dolaşıp Sultan’ı eğlendirmeye çalışmaktadır.

Ali Şamil, diğer saray soytarılarına benzememektedir. Hazırcevap ve nüktedanlığıyla kısa zamanda herkese kendisini sevdirmiştir.

Ancak bütün şakacılığına rağmen Ali Şamil, kısa boyuna bakarak onunla alay etmeye kalkanları, birkaç dakika içinde ağızlarını açtıklarına pişman edecek bir yapıya da sahiptir.

enver-pasaali-samil-guler1

Espri yeteneği ve zekasıyla Ali Şamil saraydaki herkesi kendisine hayran bıraktı. Kendisiyle boyu yüzünden dalga geçenlerin hiçbir zaman altında kalmadı.

Ulviye Sultan’ın eşi, Sadrazam Ahmet Tevfik Paşa’nın oğlu Kurmay Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey ile Ali Şamil arasındaki iddialı tavla partileri meşhurdur.

Ali Şamil’in saray günleri heyecanlı tavla partileriyle geçerken, Anadolu’da Milli Mücadele hareketi başlar.

Yurtseverler Anadolu’ya akıyordu. Padişahın damadı İsmail Hakkı Bey de, onlardan biriydi. Eşinden bile gizlemek zorunda olduğu niyetini Ali Şamil’e çıtlatmıştı, güya vedalaşmak için… Pişman oldu. Çünkü, kocaman yürekli küçük insan, alenen tehdit etmişti,” ya beni de götürürsün, ya da niyetini Sultan’a anlatır, senin gidişini de engellerim!” der. Kuştüyü yataklarını, bir kuşsütü eksik mutfaklarını geride bırakıp üç yıl sürecek meşakkatli bir çadır hayatına doğru ilk adımlarını atarlar. Sahte kimlikler, köylü kıyafetleriyle yola düşerler. İşgal kontrollerini aşıp, Adapazarı üzerinden Ankara’ya ulaştılar.

Ali Şamil’in küçücük göğsünde kocaman bir aslan kalbi çarpmaktadır. İsmail Hakkı Bey kendisini yanında götürmek istemeyince “Ya beni de götürürsün, ya da her şeyi Sultan’a anlatırım,” der.

Böylelikle ikili, sarayın kuş tüyü yataklarını bırakarak üç yıl sürecek meşakkatli bir çadır hayatına doğru ilk adımlarını atarlar. Sahte hüviyet ve köylü elbiseleriyle İngilizlerin kontrolünü aşarlar ve Adapazarı’na ulaşırlar.

Mustafa Kemal ikilinin hikayesini duyar ve onları Ankara’ya getirtir. İkili Ankara’ya vardıkları günün akşamı Kurmay Yüzbaşı Çopur Neşet’in evinde Mustafa Kemal’le karşılaşır.O gece, hayatının en unutulmaz gecesidir.Çünkü Mustafa Kemal misafirleriyle sohbet ederken, onunla da kadeh tokuşturur. Hayatımın en unutulmaz akşamıydı dediği akşamı yaşadı Ali Şamil… Mustafa Kemal’le kadeh tokuşturuyordu.

mustafa-kemal

İsmail Hakkı Bey, Ankara’da kendisine verilen büro işini reddedip cepheye koşunca, Ali Şamil’e de büyük işler düşer. Kendisine bir er elbisesi bulur, bunu boyuna göre yaptırır. Sonra üç sene, İsmail Hakkı Bey nereye, Ali Şamil oraya, kah su taşıma, kah telgraf, kah boyu kadar tüfek, elinden ne geliyorsa ama, hep cephede… Kelle koltukta yaşadı, İzmir’e girenlerin hemen arkasındaydı.

Saray hayatının konforlu yaşamını terk edip, Kurtuluş Savaşı’nın zorlu mücadelesine girişen bu “aslan yürekli cüce”nin yılları cepheden cepheye düşman peşinde dolaşmakla geçer.

Osmanlı’da “gülünen” Ali Şamil, Cumhuriyet’te “Güler” soyadını alır. 9 Eylül’de girdiği İzmir’den ayrılmak istemez ve Basmane Garı’nda memur olur. İstiklal Madalyasını O göğsünde kıvançla taşıdı.

ali-samil

ali-samil-guler

Kurtuluş savaşı gazisi bu koca yürekli cesur adamın yukarıdaki fotoğrafı 1973 yılına ait, yeğeni Saliha Yaltı ile birlikte.

Yaşamının daha sonraki yıllarını İzmir’de geçirir. İki kez evlenip boşanır ve neticede vade doldu, Ali Şamil Güler’in 1974 yılında İzmir’de aramızdan ayrıldığı biliniyor.

Kokluca Mezarlığı’nda yatıyor.

Rahat uyu, aslan yürekli cüce.

Görecekler bugün gene…Bu ülke boyundan bosundan utanmayanlardan ibaret değildir

Gerçek vatan sevgisi ve cesaretin kimde olduğunu dış görünüşüne göre asla anlayamazsınız. Ali Şamil Güler kurtuluş savaşında bu vatanı savunmuş, adını duymadığımız kahramanlardan sadece bir tanesi.

Bilginize.

Alıntılar:

(1 ) Saray Soytarılığından Atatürk’ün Sofrasına Kurtuluş Savaşı Kahramanı Bir Cücenin Hikayesi (https://onedio.com/haber/saray-soytariligindan-ataturk-un-sofrasina-kurtulus-savasi-kahramani-bir-cucenin-hikayesi-592083)

(2 ) Yılmaz Özdil-Küçük Bedende dağ gibi adam-19 Mayıs 2016(http://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/yilmaz-ozdil/kucucuk-bedende-dag-gibi-adam-1236168/)


Yorum bırakın